عمر بن عبدالعزیز هشتمین خلیفه اموی است و نسَبَش از طرف مادر به خلیفه راشد عمر بن الخطاب می رسد . عمر بن عبدالعزیز به دلیل اقامه عدالت در دوران خلافت دو سال و پنج ماه اش به پنجمین خلیفه راشد معروف است" .

ابتدا و حدود ۱۰ روز پیش ، گزارشی از تخریب مزار عمر بن عبدالعزیز هشتمین خلیفه اموی در شبکه های اجتماعی فضای مجازی منتشر شد . سپس دو منبع خبری مهم ترکیه به زبان عربی شامل خبرگزاری ترکیه و خبرگزاری آناتولی در چهارشنبه ۷ خرداد ۱۳۹۹ به انعکاس این خبر با ادبیاتی فرقه گرایانه اقدام کردند . تلاش برای دامن زدن به حساسیت های مذهبی و بهره برداری سیاسی از حادثه ای که صحت و سقم و یا کیفیت وقوع آن معلوم نبود ، در ادبیات خبرگزاری های ترکیه ای آشکار بود .

خبرگزاری ترکیه به عربی روز چهارشنبه ۷ خرداد تحت عنوان  " نظام سوریه قبر عمر بن عبدالعزیز خلیفه اموی را نبش می کند" ، نوشت : منابع اختصاصی این خبرگزاری در منطقه ادلب در شمال سوریه روز چهارشنبه گفتند نیروهای نظام سوریه و گروه های مسلح ایرانی پشتیبان آن ها اقدام به نبش قبر و تخریب مقبره خلیفه اموی عمر بن عبدالعزیز در روستای دیر الشرقی در جنوب شرق معرّه النعمان در جنوب استان ادلب کردند . این منابع افزودند قبر خلیفه اموی و قبر همسرش فاطمه بنت عبدالملک ، نبش و ویران شده و تمام محتویات آن به سرقت رفته است .

همان روز خبرگزاری آناتولی ترکیه نیز به زبان عربی خبر این حادثه را چنین منعکس نمود : "گروه های تروریستی وابسته به ایران اقدام به نبش قبری کرده اند که گمان می رود قبر خلیفه اموی عمر بن عبدالعزیز است و محتویات آن را به مکان مجهولی منتقل نموده اند" . آناتولی در ادامه افزوده است "عمر بن عبدالعزیز هشتمین خلیفه اموی است و نسَبَش از طرف مادر به خلیفه راشد عمر بن الخطاب می رسد . عمر بن عبدالعزیز به دلیل اقامه عدالت در دوران خلافت دو سال و پنج ماه اش به پنجمین خلیفه راشد معروف است" . همین تعابیر در معرفی عمر بن عبدالعزیز را خبرگزاری ترکیه در خبر خود آورده بود که گویای نیّت دامن زدن به حساسیت های مذهبی می باشد .

نکته قابل توجه این که خبرگزاری آناتولی برای برانگیختن بیشتر احساسات عکسی از مقبره ای ویران را همراه خبر خود منتشر کرده است که ربطی به مقبره عمر بن عبدالعزیز ندارد .

در ادامه این فضا سازی ها روز پنج شنبه ۱۵ خرداد ۱۳۹۹  آقای یاووز سلیم کیران معاون وزیر خارجه ترکیه این حادثه را محکوم کرد . خبرگزاری ترکیه به زبان عربی در خبری اعلام نمود معاون وزیر خارجه ترکیه در توئیتی نوشته "جسارت خائنانه نظام سوریه و پشتیبانانش به میراث سنّی و عثمانی را به شدت محکوم می کنیم . نظام سوریه با این اقدام پَست ، یک بار دیگر نشان داد احترامی برای ارزش های معنوی قائل نیست" .

به دنبال این فضا سازی ها ، وزارت اوقاف سوریه مجبور به موضع گیری شد و طی بیانیه ای روز جمعه ۱۶ خرداد اعلام کرد در صدد جبران آسیب های وارده به مقبره عمر بن عبدالعزیز می باشد که مورد تعرض گروه های تروریستی در روستای دیر الشرقی در استان ادلب قرار گرفته است و آن را بازسازی می کند تا به وضعی که از صدها سال پیش بوده است ، برگردد . به همین هدف وزارت اوقاف هیئتی را به سرپرستی دکتر محمد رامی العبید مدیر اوقاف حلب برای بازدید و بررسی خسارت های وارده توسط تروریست ها اعزام نمود و مشخص شد آسیب ها جدی نیست و بیشتر به ساختمان مقبره وارد شده و نه قبر خلیفه یا همسرش و وزارت اوقاف پس از تعمیرات ، مقبره را بر روی عموم باز خواهد کرد . وزارت اوقاف سوریه همچنین در بیانیه خود اعلام کرده است بر خلاف آنچه رسانه های معاند و حامی تروریست ها ترویج می کنند با بازدید از مقبره مشخص شده قبر خلیفه مورد تعرض قرار نگرفته و آسیب ها به ساختمان و مکان قبر از سوی گروه های تروریستی و خصوصاً جبهه النصره که اعتقاد به تخریب اماکن زیارتی و مقابر و آثار باستانی دارند ، صورت گرفته است . بنا به اعلام وزارت اوقاف ، عملیات بازسازی و تعمیر آغاز شده و در آینده بازگشایی خواهد شد . خبرگزاری رسمی سوریه سانا نیز همراه بیانیه وزارت اوقاف تصاویری از وضعیت مقبره را جهت تکذیب ادعای معارضین و ترکیه منتشر نمود .

ملاحظه :

مقبره عمر بن عبدالعزیز تا بهمن سال گذشته در مناطق تحت سیطره گروه های تروریستی قرار داشت و در آخرین عملیات ارتش سوریه و همپیمانانش به منظور ایمن سازی بزرگراه حلب حمص و حلب لاذقیه ، آزاد شد . طبعاً قرار گرفتن این مکان در منطقه جنگی و خط آتش ، آن را در معرض آسیب دیدن احتمالی خلال عملیات جنگی قرار می دهد اگر پیش از آن از تخریب و غارت به دست تروریست های تکفیری در امان مانده باشد . بر اساس نقشه آرایش نظامی ، نیروهای ایرانی و نیروهای تحت امر ایران در منطقه دیر الشرقی که مقبره در آن قرار دارد ، حضور ندارند و ده ها کیلومتر از آنجا دور می باشند و قطعاً ترک ها بر این امر واقف هستند لذا دامن زدن خبرگزاری های مهم ترکیه به این خبر احتمالاً مجعول و به کار بردن ادبیات تفرقه افکنانه مذهبی و ورود معاون وزیر خارجه ترکیه با ادبیاتی فرقه گرایانه به این موضوع ، نشان از آن دارد که ترک ها برای ادامه حضور غیرقانونی شان در استان ادلب علاوه بر پشتیبانی از تروریست ها و حضور مستقیم نظامی ، متوسل به برانگیختن احساسات مذهبی و دامن زدن به فرقه گرایی شده اند . بر ترک ها و اهل سنت پوشیده نیست که خلیفه اموی عمر بن عبدالعزیز به دلیل عملکردش در دوره کوتاه خلافتش ، مورد احترام شیعیان و ایرانیان می باشد لذا شکی باقی نمی ماند که ترک ها عامدانه و با علم به دروغ بودن این خبر ، آن را به نیروهای وابسته به ایران و در واقع به ایران نسبت داده اند و به کار بردن تعبیر "میراث سُنی" در توئیت معاون وزیر خارج ترکیه تلاش در راستای دادن انگیزه مذهبی به آن می باشد .

ضرورت دارد به طریق مقتضی به ترک ها تذکر جدی داده شود این کار ، بازی خطرناک و به مثابه تیغی دو لبه است و آن ها نیز از آثار چنین رویکردی در امان نخواهند ماند .

نباید از نظر دور داشت چنین اماکن باستانی که در سوریه فراوان هستند ، همواره هدف جویندگان آثار گرانقیمت عتیقه می باشند لذا احتمال دارد پس از آزاد سازی و عدم وجود متولی و نگهبان برای مقبره ، مورد دستبرد جویندگان عتیقه قرار گرفته باشد .
 

کد خبر 2158

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 2 =